Turcia - Ankara

(Pagini) > > > Ankara

Ankara este capitala Turciei din anul 1923, când Mustafa Kemal Atatürk a ales acest oraş drept capitală, din motive strategice, pentru ca inamicii să nu o poată cucerii de pe uscat şi nici de pe mare. Această schimbare a dus la dezvoltarea rapidă a oraşului, care s-a extins şi s-a modernizat.

Ankara este situată în partea continentală a ţării, iar numărul de locuitori al acesteia care a fost iniţial de 30 000 de persoane a ajuns la impresionanta cifră de 4 milioane.  Acum câteva secole, Ankara era încă un orăşel mic, cunoscut în special pentru creşterea caprelor cu lână groasă de Angora. Denumirea a fost dată oraşului de către regele Midas, care s-a inspirat după ancora Arcăi lui Noe, care a fost dăsită, potrivit legendei, în apropierea oraşului (Angora = Ancoră). Oraşul a fost întemeiat în secolul 8 î.Hr şi a fost stăpânit pe rând, de către otomani, mongoli, turci, persani, bizantini, Alexandru cel Mare, cheţi, romani şi lista ar mai putea continua.

Principala stradă a Ankarei este Bulevardul Atatürk, la capătul de nord al acestuia fiind amplasată piaţa Ulus Meydani, în apropierea căreia se află majoritatea hotelurilor ieftine şi de categorie mijlocie, muzele şi citadela oraşului. Bulevardul principal poate fi străbătut cu autobuzele  transportului comun urban, dar şi cu metroul sau taxiul. De asemenea, aici veţi găsi un număr mare de case de schimb şi de bancomate, spitale moderne şi o poştă centrală.

Monumentele din Ankara

Printre cele mai celebre monumente se află Muzeul Civilizaţiilor Anatoliene (relicve ale culturilor antice), Citadela (clădirea istorică din perioada antică, care oferă o privelişte minunată a oraşului şi câteva restaurante), Muzeul lui Atatürk (construit în memoria primului preşedinte), Coloana lui Iulian (monument construit în cinstea vizitei împăratului roman) şii multe alte muzee, cum ar fi spre exemplu: Muzeul Căilor Ferate, Muzeul Războiului de Independenţă sau Muzeul Etnografic.

Transporturile

Din oraş, puteţi pleca în excursii către alte frumuseţi ale Turciei, cu ajutorul unei reţele vaste de autobuze sau trenuri, care sunt însă mai încete şi mai puţin frecventate. Bineînteles, oraşul dispune şi de un aeroport, însă cursele nu sunt atât de regulate, precum în Istanbul, fiind şi mai scumpe.

Clima

Oraşul beneficiază de o climă preponderent continentală, cu veri calde şi uscate, iar iernile cu zăpadă sunt ceva obişnuit pentru această regiune. Cele mai bune perioade pentru vizitare sunt primăvara şi toamna.

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I