Turcia - Antalya

(Pagini) > > > Antalya

Această „Perlă a rivierei turceşti“, cum este deseori numită, a fost fondată de regele Attalos al II-lea, în anul 160 î.Hr şi este principalul şi cel mai mare centru din  regiunea Mării Mediterane. Dispune de propriul aeroport internaţional, din care se poate călătorii către alte oraşe. De asemenea, Antalya îşi are şi propriul port cu  restaurante renumite pentru specialităţile pe bază de peşte şi cu frumoase cafenele. Vechiul oraş, situat pe versantul Munţiilor Taurus este adeseori înconjurat de iachturi cu adevărat luxoase.

Antalya a devenit un centru al turismului cu relativ puţin timp în urmă. Astăzi este un oraş cu aproximativ 40 de mii de locuitori, plin de hoteluri , care îşi merită cu adevărat statutul de hoteluri de cinci stele. De asemenea, nu putem omite condiţiile minunate pentru scăldatul în mare şi plajele foarte lungi, care sunt un loc perfect pentru pilmbările romantice de seară.

Antalya este şi locul ideal pentru cumpărături. Aici se vând produse tipice, precum covoare ţesute manual, bijuterii din aur, obiecte din piele sau aramă, statuete din lemn şi mirodenii, iar în caz că la despachetarea bagajelor constataţi că aţi uitat ceva acasă, e bine de ştiut că aici,  puteţi cumpăra aproape orice, la preţuri acceptabile.

Călătoriile

Pentru vizitarea monumentelor puteţi alege aşa numitul "dolmus", care veşnic încărcat cu turişti, călătoreşte pe trasee stabilite între staţiuni, la preţuri fixe. De asemenea, puteţi închiria o maşină din aeroport sau dintr-unul dintre hoteluri, la preţul de aproximativ 25 de euro/zi. În caz că vă decideţi pentru o excursie cu maşina, este important să fiţi atenţi la modul "sălbatic" în care se conduce, specific turcilor şi  care este cauza numărului ridicat de accidente mortale pe şoselele acestei ţări.

Pentru excursii în alte locaţii frumoase ale acestei regiuni, puteţi alege şi rutele de autobuze, care sunt satisfăcătoare.

Monumenele locale

Simbolul oraşului este cunoscutul turn roz Yivli Minare (Minaretul Canelat), din secolul 13, care aminteşte de poporul turcilor Seljuci. În imediata apropiere, se află o moschee din secolul 14 şi ruinele Şcolii Koranului, care aparţin de aceasta. Nu trebuie să rataţi Kesik Minare, sau Minaretul Spart-construcţie care nu a fost terminată, precum şi mai recenta descoperire  archeologică, Poarta lui Hadrian, construită în anul 130 cu ocazia vizitei împăratului roman.

De asemenea, merită să vizitaţi şi Muzeul local de Archeologie, care găzduieşte una dintre cele mai importante colecţii de artă din antichitate, acesta dispunând şi de o frumoasă grădină, unde vă puteţi aşeza pentru odihnă, după un periplu prin cultură.

Excursiile în împrejurimi

Din Antalya pornesc o serie de excursii. Oferta agenţiilor de turism este foarte bogată, alegerea fiind singurul lucru care rîmâne în sarcina důmneavoastră. Aproape de centru, la 14 km înspre vest, se află superbele cascade Duden cu numeroase peşteri, printre care şi peştera Karain care adăposteşte cele mai vechi picturi paleolitice situate pe teritoriul Turciei.

În direcţia opusă, la aproximativ 15 km înpre est, se află unul dintre cele mai vechi leagăne ale creştinătăţii din Asia Mică, numit Perge, care are în componenţă, printre altele, un stadion şi  un teatruu antic.

La 35 km înspre nord-vest se află oraşul Termessos, numit şi "Cuibul Vulturilor", care datorită poziţiei strategice şi  curajului locuitorilor din acea perioadă, nu a putu fi cucerit nici măcar de Alexandru cel Mare. Acest loc are un farmec aparte şi datorită diferitelor urme lăsate aici de istorie, cum ar fi metereze din piatră, băi, locuri de rugăciune şi un amfiteatru, toate ascunse în pădurea deasă de pe vârful masivului. Terenul mai greu accesibil, merită însă din plin efortul depus, deoarece oferă o privelişte unică asupra, aşa numitului oraş al morţilor, în care se află sute de sarcofage diferite, împodobite şi cu capacele ridicate.

Clima

Turcii susţin că în Antalya soarele străluceşte 300 de zile pe an. Verile sunt calde şi secetoase, iar iernile sunt foarte blânzi, făcând astfel posibil scăldatul în mare, pe o durată de aproape trei anotimpuri. Cele mai cunoscute şi îndrăgite plaje din această regiune sunt Plaja Konyaalti şi Plaja Lara. Iar pe durata iernii, în munţii Taurus sunt amenajate pârtii de schi.

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I