Turcia - Bucătăria

(Pagini) > > > Bucătăria

Cine a degustat bucătăria turcească, nu va uita niciodată gustul acesteia. Ţara dispune de o gamă variată de produse naturale, oferind astfel o sumedenie de feluri de mâncare, atât din carne şi peşte, alături de zarzavaturi, fructe sau garnituri.

Specialităţi regionale

În funcţie de zona în care vă aflaţi, puteţi întâlni diferite variaţii ale reţetelor, care sunt mereu influenţate de ţările vecine. Estul Turciei, este astfel influenţat de bucătăria mediteraneană, în nordul ţării puteţi observa influenţele Rusiei şi a Gruziei, iar în sud pe cele ale orientului arab.

Feluri preferate

Turcii au obiceiul de a găti, înăbuşi sau prăji mâncarea în ulei de calitate. De aceea putem considera această bucătărie, ca relativ sănătoasă. Mâncarea capătă un gust unic datorită amestecului de numeroase mirodenii, care ajută şi la digestie. Printre cele mai populare mirodenii, se află: menta, mărarul, coriandrul, pătrunjelul, boiaua, chimenul, ceapa şi usturoiul.

Bucătăria locală îi va satisface şi pe vegetarieni, prin multitudinea de salate şi amestecuri de legume şi fructe, care sunt adesea servite în combinaţii de-a dreptul atipice, pentru noi.

Cea mai răspândită este carnea de miel, care este recomandată chiar şi celor care nu o preferă în mod normal, deoarece Turcii ştiu cu adevărat cum să o prepare. Rareori este la dispoziţie carnea de vită sau de pui, în locul căreia se foloseşte mai ales peştele, care se găseşte aici din abundenţă. De obicei acesta se prepară la grătar, precum kebabul, care este tot o specialitate turcească. Este vorba de fâşii de carne, tăiate de pe o frigăruie mare, care se poate mânca în combinaţie cu pâine arăbească şi poate fi amestecată cu multe alte ingrediente, de asemenea, deseori, atipice pentru noi, de exemplu cu prune.

Componente esenţiale ale bucătăriei turceşti sunt, bineînteles, ceaiul şi cafeaua, precum şi băutura specifică ayran, un amestec de iaurt cu apă, la care se adaugă usturoi sau piper.
Pe străzi puteţi întâlni negustori cu covrigiei sau orez cald, pe care vă recomandăm să îl încercaţi.

Deserturi şi dulciuri

Pentru cei mai pofticioşi, există şi o serie de dulciuri senzaţionale, care sunt deseori mult prea dulci datorită surplusului de miere şi zahăr. Tipică pentru Turcia este, de exemplu halvaua sau lokum – mierea turcească.

Bucătăria turcească este, pe drept cuvânt, considerată una dintre cele mai bune din lume.

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I