Turcia - Cazarea

(Pagini) > > > Cazarea

Posibilităţi de cazare

În funcţie de preferinţele dumneavoastră, dar şi de posibilităţile materiale, în Turcia puteţi alege de regulă între două tipuri de cazare - hoteluri şi pensiuni. Cazarea este relativ ieftină în această ţară, dar în marile centre turistice, precum Istanbul şi în plin sezon, veţi plăti mai mult. Turcia este paradisul călătorilor, care preferă să viziteze ţara pe cont propriu şi să descopere frumuseţile ei, cu cheltuieli minime.

Pensiunile

Cazarea în pensiuni este rentabilă mai ales pentru călătorii tineri şi mai puţin pretenţioşi, care sunt dispuşi să locuiască modest pentru a economisi. De asemenea, există şi pensiuni de calitate superioră, iar locuri libere de cazare puteţi găsi chiar şi în ultima clipă, mai ales în zonele turistice populare.

Cazare într-o pensiune turcească se poate găsi de la 25 RON pe noapte.

Hotelurile

Din oferta bogată de hoteluri, puteţi alege prin intermediul agenţiilor de turism, la faţa locului sau vă puteţi rezerva camerele din timp, prin internet. Aveţi opţiunea de a alege dintr-o gamă variată de hoteluri, din care cea mai joasă categorie este marcată cu două stele. Fiţi însă atenţi, pentru că la această categorie poate lispi aerul condiţionat, care este o necesitate în perioada de sezon şi mai ales pe litoralul de sud.
Dacă alegeţi un hotel cu minim trei stele, cel mai probabil complexul va dispune de un bazin propriu, iar unele hoteluri din categoriile superioare vă oferă umberele de soare şi şezlonguri pe plajă, pe gratis.

Cele mai ieftine hoteluri sunt oferite de agenţiile de turism de la 1200 RON pentru o săptămână de cazare, iar preţul include şi biletele de avion. Pentru cei mai pretenţioşi care preferă standarde ridicate, există de asemenea, oferte numeroase, însă preţul poate fi de câteva ori mai mare.

Dacă veţi căuta cazare direct la faţa locului, atunci puteţi găsi camere şi la preţul de aproximativ 30 RON pe noapte.

Reguli generale pentru cazare

În majoritatea locurilor de cazare, în special în hotelurile unde camerele nu sunt echipate cu bucătării şi frigider, este interzis să aduceţi în hotel alimente. Însă angajaţii sunt deseori toleranţi, atât timp cât nu veţi trece cu cumpărăturile la vedere prin faţa lor. Având în vedere temperaturile ridicate din Turcia, nu este recomandat să ţineţi în camere alimente, deoarece riscaţi îmbolnăviri digestive extrem de neplăcute. De asemenea, este interzis să părăsiţi restaurantul hotelului cu mâncare şi băutură obţinute din acest local.
Pentru depozitarea lucrurilor de valoare există câte un seif situat la recepţie. Este recomandat să îl folosiţi, deoarece hotelul nu are nicio responsabilitate pentru obiectele pierdute sau dispărute din cameră. Dacă vreţi să petreceţi o vacanţă fără griji, vă recomandăm să lăsaţi actele, biletele de avion şi banii de care nu aveţi nevoie în acest seif, care este accesibil non-stop prin intermediul recepţiei.

Curentul electric şi prizele sunt identice cu cele din România, însă sistemele de economisire a energiei electrice sunt foarte răspândite. Pentru activarea curentului electric este necesară utilizarea unei chei speciale în cameră. Această cheie o primiţi la începutul cazării şi trebuie cuplată la întrerupătorul special, aflat lângă uşă. De aceea, nu puteţi lăsa aparatul de aer condiţionat pornit pe perioada absenţei din camera de hotel.


În majoritatea hotelurilor, eliberarea camerei în ultima zi de cazare se face la ora 12, iar bagajele le puteţi depozita la recepţie sau într-o încăpere special amenajată.

Bacşişul

Este un obicei să se dea bacşiş personalului din hotel, care vă ajută cu bagajele. Din acest motiv, turcii sunt foarte săritori şi dispuşi să vă ajute cu orice se poate, însă în aşteptarea unei mici recompense.

Înainte de a plătii în restaurante, este recomandat să verificaţi nota de plată, deoarece este posibil ca bacşişul să fie deja inclus. În cazul în care acesta nu este inclus, se obişnuieşte, la fel ca şi în ţara noastră, să lăsaţi chelnerului aproximativ 10% din valoarea consumaţiei.

Unele hoteluri din Turcia au propriile metode de colectare a bacşişurilor. În diferite părţi ale hotelului, sunt amplasate mici cutii, prin intermediul cărora puteţi lăsa bacşiş pentru persoanele pe care doriţi să le recompensaţi pentru serviciul primit, de exemplu pentru bucătarii din restaurant, recepţioneri, etc. Este un obicei uzual ca măcar la sfârşitul sejurului să depuneţi în fiecare cutiuţă, măcar câteva monede. De asemenea, dacă sunteţi mulţumiţi de serviciile de curăţenie a camerei, puteţi să lăsaţi bacşişuri sau alte mici atenţii, direct în camera dumneavoastră. Iar dacă vă decideţi asupra unei excursii din  gama variată care vă stă la dispoziţie, există obiceiul de a lăsa bacşiş şi şoferului.

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I