Turcia - Cumpărăturile

(Pagini) > > > Cumpărăturile

Cumpărăturile

Toată lumea aduce câte ceva acasă, din Turcia. Pentru loucuitorii Europei Centrale, această ţară oferă atât de multe obiecte exotice, încât ar fi păcat să reveniţi acasă, fără nicio amintire a acestei atmosfere fermecătoare.

Turcii sunt un popor de meşteşugari, de aceea în călătoriile dumneavoastră, puteţi vedea aproape orice poate fi făcut de mâna omului – bijuterii, sculpturi din lemn, sticlărie, ceramică, ţesături, broderii, obiecte din alabastru, din onyx, piele şi multe altele.

În Turcia există numeroase moduri de a cumpăra ceva. Puteţi vizita unele magazine de piatră sau bazaruri, sau puteţi să vă lăsaţi convinşi de vânzătorii ambulanţi.

Târguiala

Când vine vorba de cumpărături, în Turcia se aplică o regulă principală. Târguiala, târguiala şi iar târguiala. Nu este nimic anormal, în faptul că preţul cerut iniţial este adesea, de câteva ori mai mare, decât adevărata valoare a obiectului. Aveţi răbdare, turcii nu se grăbesc şi folosesc acest fapt în propria favoare. De asemenea, consideraţi târguiala ca un joc. Se poate întâmpla, ca negustorii să vă invite de la distanţă în magazine, să vă servească cu cafea, ceai şi alte bunătăţi. Dacă nu îi refuzaţi, atunci ei presupun că veţi cumpăra ceva. De asemenea, nu începeţi niciodată să vă târguiţi, dacă nu doriţi să cumpăraţi ceva.

O excepţie sunt însă magazinele cu alimente şi supermarketurile unde preţurile sunt fixe.

Produsele

Turcia este renumită, mai ales, datorită covoarelor ţesute manual. Acestea au fost iniţial lucrate de nomazi, care le foloseau drept corturi. Încă şi astăzi se aplică legea, că nu este voie să călcaţi cu încălţămintea în picioare pe aceste covoare. Aici se vând covoare obişnuite sau de mătase, într-o gamă variată de mărimi, de la cele miniaturale, până la cele destinate apartamentelor.

Dacă nu vreţi să fiţi păcăliţi şi să cumpăraţi o bijuterie de tinichea la preţul uneia din metale preţioase, atunci cumpăraţi doar din magazinele de piatră sau de la tarabagii, care au un certificat  prin care se  atestă apartenenţa lor la grupul de meşteşugari aurari. Este recomandat să cumpăraţi doar din magazine, în caz că doriţi suveniruri mai scumpe, pentru a nu risca să fiţi păcăliţi.

Bazarurile turceşti vă vor impresiona cu atmosfera lor cu adevărat orientală, cu haosul, strigătele, mirosurile şi culorile tipice. Aici puteţi găsi orice, de la mirodenii, specialităţi locale, îmbrăcăminte, bijuterii, cărţi, până la mai sus menţionatele covoare. Aici este recomandat să aveţi grijă de portofelele dumneavoastră, dar la fel trebuie să procedaţi şi în toate celelalte locuri aglomerate, unde sunt mai ales turişti. În oraşele mari, bazarurile sunt zilnice, iar în cele mai mici, odată pe săptămână. Însă, puteţi avea norocul să le găsiţi chiar şi în staţiunile turistice.

În bazar, cu siguranţă veţi primi oferte de diferite obiecte garantate a fi vechi de sute de ani, monede şi alte antichităţi. Decizia asupra originalităţii acestora rămâne însă pe riscul dumneavoastră….

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I