Caligrafia turcească

15.12.10 14:40:50

Când se vorbeşte despre caligrafie, mulţi dintre noi se gândesc la complicatele inscripţii arabe, utilizate în diverse scopuri decorative. Arta caligrafiei a atins dezvoltarea deplină în perioada de prosperitate a lumii arabe, între secolele al 6-lea şi al 10-lea. Nu mult după aceea, Turcia a adoptat religia islamică şi scrierea arabă, caligrafia cunoscând o mare înflorire în timpul Imperiului Otoman. Seyh Hamdullah a modificat trăsăturile semnelor arabe, dându-le o mai mare fineţe, iar stilul lui a fost utilizat până în secolul al 17-lea. Nu degeaba a fost supranumit „Părintele caligrafiei turceşti”. La rândul său, Hafiz Osman a armonizat caligrafia şi principiile esteticii, iar artiştii din perioadele ulterioare au călcat pe urmele lui.
Unealta principală a caligrafilor turci este condeiul făcut dintr-un beţişor de stuf umput cu cerneală. Capătul tare al condeiului se numeşte „makta” şi suferă o serie de schimbări în timpul fiecărui text scris, tăindu-se cu un cuţit special în funcţie de necesităţile scrierii. Cerneala este şi ea specială, alcătuită dintr-un amestec de funingine şi extract de ulei. Datorită proprietăţilor caracteristice ale lichidului, trăsăturile greşite se pot corecta uşor. Nici hârtia nu e una obişnuită: absoarbe foarte bine cerneala, iar condeiul alunecă pe ea uşor şi fără obstacole.

Scrierea caligrafică nu este deloc uşor de învăţat. În trecut meşteşugul se moştenea de la maestru la discipol. Sub îndrumarea caligrafilor experimentaţi, tinerii ucenici studiau mai întâi fiecare caracter şi trăsăturile lui. Apoi învăţau să unească aceste caractere pentru a alcătui cuvinte şi, în cele din urmă, şi propoziţii întregi. După o perioadă de studiu de trei până la cinci ani, maeştrii le permiteau să scrie o lucrare finală. Dacă aceasta îndeplinea toate criteriile necesare, profesorul permitea discipolului să se semneze la sfârşitul operei sale şi îi conferea statutul de maestru. Cei care nu primeau actul de numire ca maestru caligraf  nu aveau dreptul de a-şi pune semnătura pe nici un document caligrafic.

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I