Eyüp - locul sfânt

Eyüp - locul sfânt
09.03.09 09:55:16

Eyüp

Eyüp este cel mai sfânt loc din Istanbul, cel mai mare oraş al Turciei. Cea mai bună zi de vizitare a cartierului Eyüp este vineri, când aici vin cei mai mulţi pelerini şi alţi credincioşi iar locul capătă o atmosferă aparte.

Vă întrebaţi de unde vine denumirea Eyüp? Cartierul a fost denumit după Ayyub al-Ansar, pe care turcii îl denumeau Eyüp. Se spune că aici a căzut pe timpul asediului Constantinopolului de către arabi, în perioada 674-678. Credincioşii locali şi pelerinii merg la mormântul lui, pentru a comemora cele mai importante evenimente ale vieţii sale, dar şi cele mai importante sărbători religioase. În special vineri, pe timpul marii rugăciuni de prânz, aici se întâlnesc numeroşi credincioşi.

În piaţa principală, numită  Eyüp Meydani, se înalţă moscheea Eyüp Camii, a cărei curte interioară este este foarte animată şi aglomerată. Această curte, adăposteşte mormântul lui Eyüp.  Mormântul lui Eyüp ,discipolul lui Mohamed, atrage şi astăzi numeroşi credincioşi din întreaga lume islamică. Această moschee se numără printre primele zece, cele mai sfinte locuri ale islamului. Moscheea Eyüp se află în partea europeană a Istanbulului, aproape de capătul golfului „Colţul de Aur“. Când veţi reuşi să treceţi prin mulţime până aproape de mormânt, veţi putea admira piatra funerară decorată cu ornamente abstracte şi citate din Coran. Deşi unele părţi datează din epoci istorice diferite, mozaicurile alcătuiesc un întreg armonios. În partea de jos a mauzoleului se află un grilaj care ascunde o mică fereastră, prin care se poate vedea sarcofagul stimatului conducător. Acestei ferestre i se mai spune „fereastra rugăciunilor“ şi fiecare pelerin se opreşte în faţa ei cel puţin pentru un moment, pentru a se ruga.

Dealul de mai sus de moschee a fost transformat cu timpul într-un mare cimitir, unde se află numeroase morminte ale paşilor şi vizirilor otomani. Imediat după cimitir veţi găsi vestita cafenea Pierre Loti Cafe, care poartă numele unui romancier francez, iubitor al Orientului. Aici ospătarii servesc veritabila cafea turcească, îmbrăcaţi în costume de epocă. Se spune că la apusul soarelui, de aici se poate admira cea mai frumoasă panoramă a Istanbulului.
 
Eyüp este un loc al mormintelor şi mausoleelor, întrucât se spunea că dacă eşti îngropat în apropierea lui Ayyuba al-Ansarího, te vei afla sub protecţia spiritului proorocului. Printre mulţimea de moschei, pe care merită să le vizitaţi, în cartier se mai află şi rămăşiţele vechii arhitecturi rezidenţiale din Istanbul-case tipice din lemn, care din păcate acum sunt foarte deteriorate.

Pentru numeroţi credincioşi, vizitarea Eyüp, reprezintă împlinirea visului de o viaţă. Cele mai însemnate pelerinaje au loc aici pe timpul marilor sărbători religioase, dar practic locul nu este niciodată loc gol. Majoritatea musulmanilor turci, din motive financiare nu îşi pot permite să plece spre Mecca şi de aceea încearcă să îşi îndeplinească îndatorirea de credincioşi cel puţin aici.

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I