Turcia - Distracţia

(Pagini) > > > Distracţia

Evenimentele culturale

În Turcia sunt organizate anual numeroase festivaluri şi alte manifestări culturale la care puteţi participa. Unele dintre acestea sunt: cursele cu cămile, festivalurile de film, sărbătoarea vinului, cursele cu iachturi şi multe altele.

Sporturile

În vacanţă, în staţiunile aflate pe litoral puteţi alege dintr-o gamă largă de distracţii, începând cu vizitarea unui bar de noapte, a unei discoteci, continuând apoi cu manifestările culturale şi nu în ultimul rând, numeroase activtăţi sportive.

Majoritatea hotelurilor oferă programe animatoare tipice, la care însă nu este obligatoriu să participaţi. De asemenea, în funcţie de preferinţele dumneavoastră şi de categoria hotelului, aveţi posibilitatea de a face gimnastică aerobică, de a învăţa dansuri orientale,  de a juca golf, bowling, squash, tenis, de a călări, a trage cu arcul, a face scufundări sau surfing şi multe altele.

Monumentele

Turcia este un adevărat paradis pentru cei care îndrăgesc vizitarea  monumentelor. Este important de menţionat (şi de vizitat) Istanbulul, oraşul care se întinde pe două continente, care adăposteşte Moscheea Albastră, Moscheea lui Soleiman Magnificul, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce, Marele Bazar şi alte minuninăţii istorice.

De asemenea, Turcia este ţara lui Homer şi a fascinantei Troie, precum şi a oraşelor antice Pergamon şi Smirna.

Aici veţi găsi şi două dintre cele şapte minuni ale lumii – Mausoleul din Halicarnas şi Templul zeiţei Artemis din Efes.

Veţi fi fascinaţi de strălucitoarele cascade albe care alcătuiesc „Castelul de bumbac“ Pamukkale.

Puteţi  pleca în aşa numita „croazieră albastră“, un traseu marin impresionant, de-a lungul coastei de sud.

De asemenea, ţărmurile de sud şi de sud-vest vă vor fermeca cu plajele superbe, şi numeroasele relicve antice, iar în interiorul ţării se află centrul fostului imperiu al cheţilor cu bisericile creştine săpate în stâncă de la Kappadoki şi antica Caesarea, sau celebrii dervişi rotitori din Konya. Iar deasupra tuturor acestora şi multor altor minunăţii, se înalţă muntele biblic Ararat.

 Reguli de vizitare a monumentelor

Fotografierea

Orice nu este semnalat ca strict interzis poate fi fotografiat, cu excepţia zonelor militare, a poliţiei, aeroportului şi a anumitor moschei. De asemenea, este interzisă fotogrfierea unui om în timp ce se roagă. Cel mai bine este să cereţi permisiunea persoanei pe care doriţi să o fotografiaţi, însă se poate ca aceasta să dorească o mică recompensă în schimbul acceptarării. În cazul în care fotografiile sunt permise în moschei, de obeciei nu este permisă folosirea blitzului.

Vizitarea moscheelor

În moschei se intră doar fără încălţăminte, în ciorapi sau fără. La intrare este un covoraş, pe care nu este permis accesul persoanelor încălţate, acesta fiind deja considerat o parte a lăcaşului sfânt.

Bărbaţii trebuie să poarte pantaloni lungi şi tricou cu mâneci (maieurile sunt interzise), iar femeile pantaloni sau fustă lungă, iar părul şi braţele trebuie să fie acoperite.

De obicei, este posibil să împrumutaţi, chiar  în moschee eventuale articole de îmbrăcăminte necesare, care vă lipsesc pentru a le putea vizita (pelerine).

Preţuri orientative pentru vizitări

Pentru a descrie toate monumentele pe care le puteţi vizita în Turcia, ar fi nevoie de o carte asemănătoare, ca mărime, celor care listează mersul trenurilor.
De aceea afişăm măcăr preţurile orientative ale câtorva dintre acestea:

Bazilica cisternelor Yarebatan din Istanbul 10 YTL
Muzeul Aya Sofia din Trabzon  2 YTL
Mănăstirea din Sumele   5 YTL
Fortăreaţa Van Kalesi   2 YTL
Castelul stâncos Kale din Uchisar 2,50 YTL
Oraşul subteran Derinkuy  10 YTL
Muzeul Mevlana din Konya  5 YTL
Pamukkale+Hierapolis   5 YTL
Efes     10 YTL

Alte recomandări şi eticheta

-în general se consideră că o femeie singură pe stradă atrage atenţia. La orele de seară este chiar periculos pentru o femeie să circule singură, iar în general este recomandat femeilor să nu fie îmbrăcate provocator.(însă în staţiuni, turcii sunt mult mai toleranţi decât în oraşe)
-trecătorii trebuie să îi salute mereu pe cei care stau jos
-suflarea zgomotoasă a nasului este nepotrivită în public sau în compania altor persoane
-râgâitul după masă este considerat o dovadă a faptului că mâncarea a fost bună şi va plăcut
-nudiştii vor fi dezamăgiţi, deoarece în Turcia scăldatul fără slipi sau costum de baie este interzis

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I