Turcia - Istanbul

(Pagini) > > > Istanbul

Istanbul este cel mai mare oraş turcesc (totuşi nu capitală) cu o istorie bogată datorată probabil poziţiei sale de răscruce comercială şi culturală, unde se mestecă oameni de diferite origini, profesii şi religii.

Prima particularitate a acestei „Porţi a Orientului“ cum este adesea numit Istanbulul, este însăţi aşezarea sa. Acest oraş cu 11 mil. de locuitori se întinde în egală măsură pe două continente – european şi asiatic, având Strâmtoarea Bosfor ca linie de demarcaţie. Acest canal maritim, lung de 31,5 km este intens folosit pentru transportul mărfurilor şi persoanelor.

Când să vizitaţi Istanbul-ul

Dacă nu doriţi să faceţi cunoştinţă cu Istanbulul sub arşiţa soarelui, poate că este mai bine să alegeţi ca perioadă de vizitare anotimpurile iarnă-primăvară. În afara sezonului vă veţi bucura de preţuri mai mici şi de mai puţini vizitatori ai obiectivelor turistice. De asemenea, în această perioadă puteţi locui în centru, în condiţii avantajoase dacă vă orientaţi spre hoteluri mai mici.

Cumpărăturile în Istanbul

Preţurile la mâncare sunt comparabile cu cele de la noi, iar pe stradă se pot cumpăra specialităţi locale cu adevărat delicioase, printre cele mai cunoscute numărându-se de exemplu, kebabul (bucăţele tăiate din carne preparată la grătar). Pentru cumpărături este valabilă aceeaşi regulă ca şi oriunde în Turcia-în magazinele de piatră de regulă, nu vă târguiţi (dar puteţi totuşi încerca) iar la cele din corturi şi în bazaruri este aproape obligatoriu să faceţi ast lucru.

Istoria şi monumentele

Centrul istoric şi majoritatea monumentelor renumite le veţi întâlni în partea europeană, care este  căutată de către cei mai mulţi dintre turişti. Asta nu înseamnă că cealaltă parte nu merită vizitată. Şi aici, turiştii se simt în largul lor pentru că vor găsi multe posibilităţi de distracţii mai ales pentru noapte.

Istoria oraşului coboară din perioada îndepărtată a antichităţii. A fost pe rând centru al imperiilor Roman-răsăritean, Bizantin şi Otoman, până la apariţia primei republici, când capitala ţării a fost mutată la Ankara. Fiecare perioadă şi-a lăsat amprenta şi acum într-adevăr aveţi de unde să alegeţi. Ar fi păcat să nu vizitaţi monumente ca: Hagia Sophia, Moscheea Albastră, Marele Bazar, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce sau moscheea lui Soliman Magnificul.

Hagia Sophia

Este probabil cel mai renumit monument din Istanbul, datează din epoca Imperiului Bizantin şi a slujit ca biserică din anul 527 până în perioada primei republici, când în 1935 preşedintele Atatürk a daclarat-o muzeu. Vis-a vis puteţi vedea şi în zilele noastre hamam sau baia turcească, a cărei utilizare a fost schimbată în loc pentru vânzarea covoarelor de către Ministerul Culturii. Hagia Sofia mai este cunoscută şi sub numele de „Hramul Înţelepciunii Divine“.

Moscheea Albastră

Imediat în partea opusă, puteţi admira minunăţia celui de al doilea monument ca renume - Moscheea Albastră. Este una dintre cele mai mari şi mai vizitate moschei din Europa, are 6 minarete, 260 de ferestre, iar în interior este decorată cu zeci de mii de plăcuţe de granit albastru, de la care vine şi numele construcţiei. Acest giuvaer a fost înălţat în anul 1617 din porunca sultanului Ahmet I şi reprezintă culmea arhitecturii otomane. Pentru o mai bună vedere asupra moscheei se recomandă folosirea aleei care străbate Hipodromul.

Curiozitate: În mod obişnuit o moschee clasică are unul sau două minarete. Şase minarete putea să aibă numai moscheea din Mecca. Potrivit legendei, din acest motiv sultanul a cerut ca la Mecca să se construiască 7 minarete.

Marele Bazar

Marele Bazar sau Kapali Carsi este raiul iubitorilor de cumpărături. Sub un singur acoperiş sunt aproape 4000 de comercianţi, unul lângă altul, de-a lungul unor coridoare lungi. În trecut acestea au primit numele mărfurilor care se vindeau acolo, dar astăzi nu vă luaţi după aceste nume dacă nu vreţi să vă rătăciţi. Principalii vânzători sunt aurarii, dar aici mai puteţi cumpăra nenumărate alte mărfuri.

Palatul Topkapi

Până în secolul al XIX-lea acest palat a servit ca reşedinţă sultanului şi o parte care nu putea lipsi era desigur, haremul care în prezent se poate vizita. Dacă aveţi această dorinţă, va trebui probabil să vă cumpăraţi biletele de intrare încă de dimineaţă, deoarece numărul acestora este limitat.

Palatul Dolmabahce

Acest palat situat pe ţărmul Bosforului este o incursiune în opulenţa şi bogăţia Imperiului Otoman şi a servit drept reşedinţă sultanilor. Dacă doriţi să păşiţi din mediul oraşului direct în povestea celor „O mie şi una de nopţi“, nu pierdeţi vizitarea interiorului său. Palatul constă dintr-un complex de clădiri, care cuprinde bineînţeles şi haremul.

Moscheea lui Soliman

Această construcţie care domină oraşul, a fost înălţată în timpul domniei lui Soliman Magnificul, care în perioada Imperiului Otoman, a făcut din ţară o mare putere mondială. Deşi palatul este încărcat de luxul covoarelor, al coloanelor de granit, lustrelor cu braţe de bronz şi multe altele, sultanului i s-a părut în cele din urmă că este prea puţin şi a cerut să se construiască Palatul Topkapi.

 Alte atracţii

Excursia prin Bosfor

Din portul Emimon puteţi pleca în excursie pe mare, organizată de oraş, dar şi de particulari, care însă au preţuri ceva mai mari, deşi traseele sunt identice.

Baia turcească

Hamam, sau baia turcească este un loc atât de tipic pentru aceste ţinuturi, încât trebuie neapărat să îl vizitaţi. Dar ţineţi cont, că aceste băi sunt separate pentru bărbaţi şi femei.

Transporturile

Oraşul Istanbul are o reţea densă de transport urban, care cuprinde autobuze, tramvaie şi două linii de metrou - subteran şi de suprafaţă.

Mai multe informaţii despre transportul către şi în Istanbul la:

turcia.travelon.ro/istanbul---transportul/

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I