Istoria Turciei
Popularea teritoriului cu locuitori turci a început în secolul al XI-lea. Până atunci pe teritoriul Turciei s-au succedat câteva imperii diferite, printre altele numărându-se străvechile imperii cheţilor, romanilor şi bizantinilor.
Unul dintre cele mai importante momente din istoria Turciei a fost anul 1299, când Osman I a devenit primul sultan cu puteri absolute al Imperiului Otoman iar ţara a început să fie cunoscută în lume datorită incursiunilor în Europa, Asia şi Africa.
În anul 1923 Kemal Atatürk, a creeat cadrul necesar pentru o reformă modernă şi în locul Imperiului Otoman a fost înfiinţată Republica Turcă.
Chiar şi astăzi Turcia se confruntă cu unele probleme economice şi politice, cum ar fi cele ale minorităţilor care trăiesc aici. Deocacamdată raportul dintre guvernul turc şi cele două milioane de kurzi care trăiesc în ţară este o chestiune foarte problematică.
Turcia mai are şi ea contribuţia ei la unele evenimente istorice nefericite, cum au fost cele din timpul primului război mondial, sau cele contemporane petrecute în zona ocupată din nordul Ciprului.
Personalităţi ale Turciei
Mustafa Kemal Atatürk (1881 – 1938)
Dacă vizitând unele dintre oraşe, veţi vedea statui ale unui bărbat, puteţi să fiţi siguri că este vorba despre „părintele poporului“, cum este el numit în Turcia. În timpul primului război mondial a devenit erou naţional prin apărarea Peninsulei Gallipoli şi asta l-a ajutat , câţiva ani mai târziu să îl înlăture pe sultanul de atunci, repectiv pe Osman I. A devenit apoi, preşedintele şi întemeietorul primei Republici Turce. Unele dintre măsurile importante pe care le-a luat au fost: mutarea capitalei de la Istanbul la Ankara, conferirea limbii turce a statutului de limbă oficială şi contribuţia la emanciparea femeilor în societate prin acordarea dreptului egal de vot. În memoria lui a fost înălţat la Ankara un mausoleu.
Ferit Orhan Pamuk (* 7 iunie 1952)
Acest scriitor contemporan se numără printre cei mai renumiţi scriitori din lume. Cărţile sale au fost traduse în zeci de limbi şi îi captivează deopotrivă pe cititorii care îndrăgesc tensiunea dramatică şi poveştile fascinante, cât şi pe filozofi şi istorici. În lucrări sunt prezente frecvent elemente autobiografice şi se face uşor remarcat talentul artistic al autorului prin folosirea demunirilor şi imaginilor abstracte.
În anul 2006 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură.