Turcia - Riviera Egeeană

(Pagini) > > > Riviera Egeeană

Riviera Egeeană

Despre ţărmul vestic al Turciei, situat la Marea Egee şi învecinat cu cu teritoriul Greciei, se poate spune că este o comoară de vestigii antice. Aici este locul a două dintre cele şapte minuni ale lumii antice, şi anume Templul zeiţei Artemis din Efes şi Mausoleul din Halicarnas. Chiar aici veţi găsi cel mai renumit oras antic grec-Pergamon, renumitele Troia, Afrodisias, Didim, Milet. În antichitate acest teritoriu s-a numărat printre cele mai populate din lume.
 
Regiunea Egee este importantă şi pentru creştini, Efes fiind locul unde a trăit timp de unsprezece ani şi unde apoi a murit, Fecioara Maria, fapt recunoscut şi de Vatican.

Pe ţărm se află multe staţiuni  îndrăgite, printre care Bodrum, Cesme şi Kusadasi, cu golfuri  şi plaje încântătoare, cu pini şi măslini, pe care multe agenţii de turism le recomandă ca destinaţie pentru petrecerea vacanţei ideale.

 Monumentele din Riviera Egeeană

Troia

Dacă veţi fi călătorit şi veţi fi vizitat monumente antice, s-ar putea să vă întrebaţi ce este atât de special în acest loc. Trebuie să vă spunem că  săpăturile arheologice de aici sunt cu cel puţin 500 de ani mai vechi decât cele din alte oraşe greceşti. Urme separate au fost descoperite în 47 de locaţii diferite, care ca parte a construcţiei iniţiale alcătuiau minunea Troiei, care a trăit războiul de nouă ani pentru frumoasa Elena şi despre care povesteşte Iliada lui Homer. Aici veţi mai vedea  o machetă de mari dimensiuni a calului troian şi un mausoleu.

Bodrum

În antichitate acest oraş a purtat numele de Halikarnassos. Regele Mausolos care a domnit aici în secolul al IV-lea Î.Hr., a pus să i se clădească un mormânt grandios, de la care a provenit ulterior un nou cuvânt – mausoleu. În prezent din această construcţie se păstreză doar temelia. Pietrele sale au fost folosite pentru construirea castelului care s-a păstrat aproape intact până în zilele noastre  şi găzduieşte în prezent Muzeul de Arheologie Submarină.
 
În prezent Bodrum este o staţiune turistică dezvoltată, care oferă servicii de calitate.

Pergamon

Numit cândva Pergamon, astăzi este cunoscut ca Bergama. Numele acestui oraş care este dintre cele mai vechi din lume (întemeiat în secolul al VIII-lea Î.Hr.) are la origine o poveste minunată. Renumitei biblioteci locale i s-a interzis să păstreze documente pe hârtie, acest drept aparţinând în exclusivitate bibliotecii din Alexandria. De aceea, grecii au căutat o altă soluţie pentru păstrarea unor înscrisuri asemănătoare şi au prelucrat pielea de animale până când au descoperit pergamentul.
 
Din vremurile de demult s-a păstrat teatrul săpat în stâncă, care priveşte asupra întregului oraş.

Izmir

Izmir este al treilea ca mărime între oraşele Turciei şi presupusul loc de origine al slăvitului Homer. Este un oraş cu o istorie agitată, care a trăit câteva cutremure şi masacre în timpul primului război mondial, cînd au murit apropae 30 de mii de oameni. Din cauza cutremurelor, majoritatea monumentelor pot fi văzute astăzi doar în Muzeul Arheologic.
 
Oraşul este dominat de Turnul Ceasului, care se înalţă pe ţărm şi datează din 1901. se află aici şi un mare aeroport internaţional, aşa că, Izmir este de asemenea o destinaţie aleasă de turiştii care se duc să viziteze obiectivele din împrejurimi.

Efes

Acest oraş situat la 75 km sud de Izmir a fost cândva cel mai important port din Marea Mediterană. În antichitate avea 300 mii locuitori, care însă au părăsit oraşul urmând marea, care s-a retras şi care era principala lor sursă de trai. Dovada mută  a acestei tragedii este portul fără apă, care înfăţişează o imagine bizară…De acest oraş este legată inerent şi Bibliteca Celtică, renumită pentru cele 16 coloane ale sale. Veţi găsi aici şi teatrul, care în luna mai găzduieşte un renumit festival de teatru, dar şi dansuri, concerte şi concursuri cu cămile.

Kusadaki

Acest orăşel de pescari situat pe malul mării a devenit raiul turiştilor, iar localnicii depun eforturi să beneficieze din plin de pe urma acestui lucru. Au apărut aici numeroase hoteluri, magazine şi restaurante, dar şi un port pentru iachturi şi bărci de agrement. Mulţi dintre localnici oferă cazare în casele lor. Datorită poziţiei sale, respectiv în apropierea tuturor monumentelor frumoase, dar şi a mării cristaline, orăşelul a devenit destinaţia turiştilor, care pleacă de aici în excursiile lor spre Efes şi împrejurimi.

Pammukale

Cum a ajuns Pammukale sau „Castelul de Bumbac“ la numele său, se poate observa de la distanţă. Este vorba despre o aglomerare de formaţiuni albicioase, care sunt amplasate, ca nişte farfurii de porţelan, una lângă cealaltă, în care curge necontenit apa. Această imagine incredibilă a fost creeată de însăţi „Mamei Natură“. Aici erupe din pământ apa fierbinte, care conţine oxid de carbon şi calciu şi pe măsură ce se răceşte, din apă se formează straturi de travertin, care alcătuiesc acest tablou de o frumuseţe perfectă. Aşa a apărut uriaşul zid tămăduitor, cu multe izvoare prin folosirea cărora pentru băi, se vindecau bolile încă din antichitate.
 
Locul respectiv vă va fi oferit spre vizitare, din oricare dintre staţiunile turistice.

Transportul spre Riviera Egeeană

Transportul spre zona Mării Egee se poate face în două feluri. Spre nord este mai bine să călătoriţi din Istanbul, iar spre partea centrală şi estică, este mai avantajoasă călătoria cu avionul de la Izmir.

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I