Turcia - Transportul

(Pagini) > > > Transportul

Printr-o agenţie de turism

Dacă vă face plăcere ca totul să fie pregătit perfect, să nu aveţi  şi să beneficiaţi de servicii corespunzătoare în schimbul banilor plătiţi, atunci apelaţi la serviciile unei agenţii de turism. În ziua de astăzi, datorită internetului, nici nu mai este nevoie să alergaţi pe la sediile duferitelor agenţii şi să adunaţi grămezi de cataloage, ci puteţi să vă comandaţi cu uşurinţă o excursie, din confortul propriei locuinţe, cu ajutorul a câtorva click-uri. Turcia este o destinaţie atât de populară, încât ofertele de călătorii sunt foate largi şi variate, satisfăcând astfel chiar şi clienţii mai mofturoşi.

Pe cont propriu

Pentru aventurieri şi amatorii de experienr inedite există o serie de posibilităţi pentru a ajunge în Turcia şi pentru a vizita întreaga ţară.

Cu avionul

În ultima vreme, au apărut diferite oferte a companiilor aerine low cost, care pot fi folosite fără grijă. La ora actuală este posibilă cumpărarea unui bilet de avion către Istanbul şi înapoi, la un preţ foarte accesibil. Dacă doriţi să călătoriţi prin întreaga ţară şi să economisiţi timp, în Turcia puteţi alege dintre zborurile interne, între marile oraşe, care sunt de asemenea uşor de achizitionat, la preţuri decente.

Cu automobilul

În cazul în care doriţi să călătoriţi cu outomobilul, este necesar să aveţi următoarele acte - cartea technică a maşinii, permisul internaţional de conducere şi dovada de achitare a asigurării obligatorii a maşinii pentru străinătate (cartea verde). Aceasta o puteţi achita şi la graniţă, la intrarea în Turcia. Probabil cel mai rapid şi mai popular traseu este cel prin Serbia, Muntenegru şi Bulgaria. La intrarea în Turcia automobilul condus este trecut în paşaportul proprietarului acestuia, iar maşina poate părăsi teritoriul Turciei, doar împreună cu şoferul care o are trecută în paşaport. Permisiunea de a utiliza în acest mod autoturismul este valibilă maxim 180 de zile, după care ar fi necesară înregistrarea în Turcia. În cazul în care nu sunteţi propritarul maşinii, este bine să aveţi asupra dumneavoastră o împuternicire scrisă în limba engleză, care vă dă dreptul de a conduce automobilul respectiv.

Pe parcursul călătoriei prin Turcia, este important să ţineţi cont de faptul că această ţară este una dintre cele mai periculoase, având în vedere numărul de accidente, şi pentru a conduce aici  este nevoie de un şofer experimentat şi cu nervi tari. Regulile de circulaţie sunt similare cu cele din România, însă din păcate, aici nu sunt respectate. De asemenea, pietonii ar trebui să fie foarte atenţi, deoarece în Turcia legea acordă prioritate absolută vechiculelor. Semnalele luminoase şi sonore folosite de şoferi sunt menite să îi atenţioneze pe cei din jur, dar nu semnifică intenţia de a ceda acestora vreo prioritate. Viteza maximă admisă este de 50 km/h în localităţi, în afara acestora 90 km/h, iar pe autostradă 120 km/h. Un dezavantaj este preţul ridicat al carburantului, benzina costând aproximativ 6 RON/l, iar motorina 5 RON/l. De aceea este benefic să faceţi plinul înainte de a intra în Turcia.

Cu trenul

Căile ferate se străduiesc să ofere în limita posibilităţilor, o variantă mai ieftină de transport. La ora actuală există produsul „Interrail“, care permite folosirea tarifului global şi călătoria liberă prin toate ţările europene sau puteţi achiziţiona un bilet mai ieftin pentru o destinaţie concretă.

Cu autobuzul

De asemenea puteţi călători cu autobuzul din România, însă ofertele se schimbă continuu, iar câteodată este necasară şi o escală în Bulgaria.

Transportul local

În regiunile turistice, cel mai comod este să folosiţi taxiul sau microbuzele ( în stilul Maxi Taxi), care opresc aproape peste tot, chiar şi unde nu sunt staţii. Preţul biletelor este afişat totdeauna în dreptul şoferului, însă se recomandă să fiţi atenţi la încercările acestora de a păcăli turiştii. Taxiurile au de obicei aparate de taxare, iar în majoritatea locaţiilor mai populate este afişată la vedere, o listă fixă cu tarifele acestora.

De asemenea există şi linii regulate de autobuz, însă cuvântul „regulat“ nu este respectat prea bine de populaţia turcă. Totuşi, formează o reţea destul de ramificată, care vă dă practic posibilitatea de a ajunge oriunde doriţi. Pentru drumul Istanbul – Ankara plătiţi în jur de 20 USD, iar acesta durează aproximativ 6 ore.

În Turcia puteţi închiria o maşină în condiţiile care v-au fost prezentate în paragraful anterior referitor la acest tip de transport. Preţul pentru o zi de închiriere este de la 180 RON în sus, iar de obicei este necesară şi depunerea unei garanţii

Din punct de vedere al transportului în comun din oraş, de exemplu în Istanbul puteţi călători cu tramvaie asemănătoare celor din România, cu metroul subteran, dar şi cu cel aerian şi chiar, de ce nu, chiar cu barca.

De asemenea reţeaua de căi ferate este uşor accesibilă şi dispune de un comfort asemănător cu aceea din ţara noastră, iar deseori chiar mai ridicat. Preţul este mai mic decât cel al autobuzelor, însă călătoria este mai lentă şi durează mai mult.


În mijloacele de transport în comun nu se dau bacşişuri, cu excepţia taxiurilor unde puteţi lăsa şoferului câteva monede.

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I