Turcia - Turcia Centrală

(Pagini) > > > Turcia Centrală

Anatolia Centrală

Spre interiorul ţării, respectiv Anatolia Centrală se îndreaptă turiştii numai pentru excursii de cunoaştere. Ţinut fără mare, cu vara fierbinte şi secetaosă şi iarna rece, este un loc preferat de cei care sunt interesaţi să cunoască viaţa originală a localnicilor, fără aureli şi hoteluri luxoase. Desigur, şi aici sunt posibilităţi de cazare, dar mai puţine, însă aţi putea descoperi că aţi ajuns într-un loc unde sunt mai mulţi turişti decât turci.

În regiune se află şi capitala Ankara, unde este ideal să ajungeţi cu avionul şi să continuaţi excursia cu autobuzul sau cu un autoturism închiriat.

Istoria şi monumentele

Anatolia Centrală oferă reminiscenţele vechilor civilizaţii şi în întreaga regiune acestea sunt atât de numeroase încât nu vă veţi decide cu ce să începeţi. Cine însă nu şi-ar dori să vadă bisericuţele tăiate în stânci la Kappadokia şi Konya cu dervişii săi rotitori sau ruinele străvechiului oraş Gordion.

Cheţii au întemeiat aici primul stat care a rezistat vreme de mai multe secole. Nu se ştie, de unde au venit aceştia, însă în jurul anului 1500 Î.Hr. şi-au început cuceririle, ajungând până în Siria. Trei sute de ani mai târziu, ţara a fost ocupată de popoarele numite „marine“ însă populaţia băştinaşă a dispărut de abea în anul 600 Î.Hr.

Gordion

Urmele acestui oraş   antic se află la circa 100 km vest de Ankara. A fost întemeiat la jumătatea secolului 8 Î.Hr, devenind capitala Frigiei.

În acest oraş şi astăzi este încă viu spiritul lui Alexandru cel Mare, care potrivit legendei a câştigat puterea asupra întregii Asii, în urma tăierii nodului gordian, pe care nu a reuşit să îl desfacă, aşa cum era sarcina. Cine desfăcea nodul devenea conducătorul Asiei. Alexandru cel Mare a devenit conducătorul Asiei, iar fapta sa a devenit un exemplu de rezolvare radicală şi rapidă a problemelor.

Tot aici se află şi mormântul împăratului Midas, în care arheologii au descoperit o comoară din bronz, pe care o puteţi admira în muzeul local. Interiorul mormântului poate fi de asemenea, vizitat.

Kappadokia

Această „regiune selenară“ se află la circa 250 km sud-est de Ankara. La prima vedere veţi avea senzaţia că vă aflaţi pe o altă planetă. Cândva, aici a avut loc o uriaşă erupţie a unui vulcan care în prezent este un munte fără activitate vulcanică, înalt de aproape 4000 m. În urma erupţiei, regiunea înconjurătoare a fost acoperită de câţiva metrii de praf vulcanic, brăzdat de-a lungul timpului de acţiunea vântului. Marile pietre vulcanice au rezistat însă acestei influenţe şi au protejat şi praful din jurul lor, dând astfel naştere unor formaţiuni stâncoase asemănătoare unor pălării, care se află aici în număr însemnat.
 
Mărturii din vremea călugărilor creştini sunt  mănăstirile săpate în stânci, aşezate aici pentru apărare în faţa năvălirilor arabe. Se spune că numărul acestor mănăstiri , capele şi alte lăcaşuri subterane  era atât de mare încât în fiecare zi slujba se putea ţine într-un alt loc. S-au păstrat parţial şi unele fresce de pe pereţii acestora.
 
Nu numai călugării şi-au săpat adăposturi în stânca moale, aici fiind găsite şi locuinţe laice. Din cauză că stânca nu era rezistentă o parte din ea s-a prăbuşit dezvelind sistemul de încăperi şi culoare, având acum aspectul unei tăieturi în schweizer.

Konya

Acest oraş este unul dintre cele mai vechi din Anatolia Centrală. În vremurile antice, a fost stăpânit de cheţi, frigi,lLizi, apoi de persani şi romani. În secolul al II-lea a devenit un important centru al creştinismului, vizitat de câteva ori de Apostolul Pavel. A trebuit să facă faţă invaziilor arabe, iar în anul 1097 după cucerirea  seldjucă lor, a devenit centrul aceastui regat. După căderea regatului, Konya a devenit parte a Imperiului Karaman, pentru ca în secolul al XV-lea să fie separat de către armata sultanului Mehmet Fatih. A devenit un centru cultural important, în care s-au concentrat o serie de artişti şi oameni de ştiinţă ai islamului.
 
Konya este renumită şi datorită ordinului călugărilor Mevlani, care o fost înfiinţat în secolul al XIII-lea , şi ale căror învăţăminte erau foarte novatoare pentru epoca respectivă. Printre altele învăţătura spunea că muzica şi dansul eliberează oamenii, iar mişcarea  de învârtire permite inducerea unei anumite stări de spirit. Aşa a apărut termenul de „dervişi rotitori“.
 
Oraşul este înţesat de monumente, cum ar fi mănăstirea Mevlan, un muzeu plin de comori, inclusiv mormântul lui Mevlan, câteva moschee, băi, mausolee şi Muzeul Arheologic…pe scurt o zi este prea puţin pentru vizitarea Konyei. Este o adevărată poveste orientală.

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I