Turcia - Vremea

(Pagini) > > > Vremea

Având în vedere aşezarea şi întinderea acestei ţări, se poate spune că în oricare dintre anotimpurile anului aici puteţi găsi un colţişor cu o vreme tocmai potrivită pentru dumneavoastră. Dimineaţa vă puteţi scălda în mare, iar după-amiaza o puteţi petrece la schi pe un pisc înzăpezit….

Iarna şi vara

Teritoriul este împărţit în câteva zone climatice. De regulă este valabil că în centrul şi estul ţării vom întâlni variaţii mari ale temperaturii, vara fiind aici fierbinte şi secetoasă, în timp ce iarna, putem simţi pe propria piele chiar -43°C.În aceste zone vor şi unele locuri care iarna sunt inaccesibile din cauza căderilor masive de zăpadă şi potrivite doar pentru aventuri extreme. 

Iarna este mai blândă în sud şi pe litoralul vestic, respectiv cu ploi şi temperaturi în jur de 0°C. Cea mai potrivită vreme pentru vizitarea staţiunilor de la ţărmul mării este de la sfârşitul lui aprilie până la începutul lui noiembrie. Pe timpul verii, temperaturile de aici pot trece de 40°C, aşa că aceia care nu sunt mari iubitori de căldură ar trebui să-şi planifice vizitarea Turciei mai degrabă în afara sezonului turistic – primăvara şi toamna.


În general, când vizitaţi astfel de ţinuturi este important să vă asiguraţi hidratarea consumând suficientă apă şi să fiţi pregătiţi pentru posibile probleme digestive. Acestea pot fi cauzate de condiţiile de climă şi de alimentaţie şi ar fi păcat să vă strice vacanţa. Este bine să nu uitaţi că e util să aveţi capul acoperit, să purtaţi ochelari de soare şi să folosiţi creme de bronzare cu factor de protecţie ridicat pentru a nu ajunge în situaţia de a petrece câteva zile în cameră din cauza iritaţiilor pielii.

Fauna şi flora

Datorită diferenţelor climatice, vom întâlni faună şi floră diferită în zona centrală faţă de zona litorală. Din lumea plantelor aici veţi vedea mai ales hibiscus, mirt, dafin, castan comestibil, arţar, platan, măslin, palmier, smochin şi banan. (Turcia deţine primul loc în lume la producţia de alune de pădure şi stafide). În zona interioară a ţării putem întâlni gazele, mufloni, cerbi, păsări flamingo, asini sălbatici, pisici sălbatice şi din păcate, în mod frecvent câini vagabonzi. În ţinuturile înalte trăiesc animale pe care este mai bine să le vedem doar de la distanţă: leoparzi, lincşi, urşi iar cu puţin noroc putem zări vulturi, şoimi sau vinderei.

Media termică în Turcia

Ultimele curiozităţi...

12.06.2012 Vânătoarea în regiunile sălbatice
15.12.2010 Caligrafia turcească
13.09.2010 Imnul naţional turc

Ultima discuţie...

03.02.2012 Xrumer 7.0 Elite - cele mai bune programe de promovare pe Internet !
09.05.2011 despre sejur side
09.05.2011 religia
08.05.2011 finike

Ultima fotografie...

teatru roman
templul lui Ap
Efes
Perge II
Perge I